PROJEKT NIEZŁE ZIÓŁKO

Zapraszamy do Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie na kolejną edycję programu „Bon Kultury”. Jest to system wsparcia wiedzy, kompetencji i kreatywności realizowany poprzez ofertę programową regionalnych instytucji kultury. Propozycje zajęć i wydarzeń są realizowane przy dofinasowaniu z budżetu Województwa Małopolskiego w wysokości 75%. Zadanie jest realizowane do momentu wyczerpania środków.

to warsztaty etnografii sensorycznej – czyli zmysłowego doświadczenia rzeczywistości, które wraz z MUZEUM – NADWIŚLAŃSKI PARK ETNOGRAFICZNY w Wygiełzowie, mają na celu zwrócenie uwagi na pożyteczne rośliny rosnące w Małopolsce, od wieków wykorzystywane przez ludzi do różnych celów.

Na spotkaniach w jurcie pragniemy zainteresować, zaciekawić i pozytywnie zakręcić wszystkich, spragnionych chwili artystycznego zapomnienia. Zaprosić do wspólnej przygody w świecie natury. Oprócz rozpoznawania i testowania poprzez zmysły różnych pożytecznych roślin, uczestnicy warsztatów będą tworzyć własne, oryginalne mydełka z dodatkiem ziół i pachnących olejków, które zabiorą ze sobą do domu. Zajęcia prowadzone w dwóch miejscach wymagają spaceru po klimatycznym skansenie i obserwacji otaczającej przyrody. Ta ścieżka edukacyjna po parku etnograficznym jest dodatkowym atutem zajęć. W ten sposób można doświadczyć autentycznego, bezpośredniego kontaktu z ziemią i roślinami w ich naturalnym, wiejskim środowisku. Na trasie, oprócz ciekawej zabudowy, znajduje się kilka ogródków, drzewa i krzewy, na które zwrócimy uwagę. Uczestnicy będą próbować odnaleźć poznane rośliny i uzupełnią kartę pracy.

Również z uśmiechem i radością wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom SENIORÓW  i zapraszamy Państwa do naszego domu (JURTY), gdzie poznajemy cenne domowe ziołowe preparaty. Skupiamy się na rzeczach, które są praktyczne proste i wykonalne, a przede wszystkim skuteczne. Dziś filozofia samopomocy i profilaktyki nabiera coraz większego znaczenia. Domowe i skuteczne leki bez niepożądanych działań tłumią chorobę w zarodku, oszczędzają nam wizyty u lekarza, pozwalają zaoszczędzić pieniądze i nie rujnują naszego zdrowia. BO WŁAŚNIE ZDROWIE JEST W NASZYCH REKACH.

Zapraszamy na nasze spotkania – pt. NIEZŁE ZIÓŁKO Wiedza, profesjonalizm, pasja oraz wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu zielonych warsztatów przekładają się na jakość szkoleń dają ciekawą mieszankę umiejętności, które zainteresują wszystkich małych i dużych poszukiwaczy nowych umiejętności. Zapraszamy odkrywców i poszukiwaczy praktycznej wiedzy i dobrej zabawy w świecie przyrody. Zachęcamy do spacerów i wypraw w poszukiwaniu ziół zebranych z łąk i pól oraz uprawy przydomowej do krainy historii i legend związanych z Małopolską Zachodnią. Z nami nie grozi Wam nuda 🙂

Każdy uczestnik zostanie zaopatrzony w komplet materiałów szkoleniowych oraz informacyjno -promocyjnych. Wszystkich zainteresowanych udziałem w dowolnym terminie uprzejmie prosimy o wypełnienie FORMULARZA ZGŁOSZENIA UDZIAŁU W WARSZTATACH.

Wszystkie szczegóły, formularz udziału  oraz program przesyłamy drogą e- mail: fundacjahita@gmail.com.

Czas trwania zajęć: 75 min.

Miejsce zajęć: Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec: jurta na terenie skansenu i chałupa z Płazy z ekspozycją zielarską

Oferta dla grup zorganizowanych różnych przedziałów wiekowych; od 15 do 25 osób. Zajęcia odbywać się będą, po wcześniejszej rezerwacji, w dowolnym terminie od 18 lutego 2016 r. – do wyczerpania środków przeznaczonych na realizację projektu.

Fundacja organizuje wyjazd w cenie 28 zł. od osoby. Cena zawiera: pilota, transport kursowym autobusem, ubezpieczenie, przewodnik po Skansenie.

Wyjazd z ulicy OGRODOWEJ (parking dla busów naprzeciw Galerii Krakowskiej)  o godz. 7:55 autobusem kursowym.

1. Zbiórka uczestników na  parkingu o godzinie 7:40
  2. wyjazd z Krakowa PUNKTUALNIE o godzinie 7:55
  3. przyjazd do Wygiełzowa (SKANSEN) o godz. 9:00
  4. zwiedzanie skansenu 9:00-9:50
  5. przerwa na śniadanie z herbatą ziołową 9:50-10:00
  6. warsztaty edukacyjne w jurcie w godz. 10:00-11:15
  7. Własny posiłek z ziołową herbatą i dyskusja do godz.12:00
  8. Odjazd o godz.12:20 z parkingu w Wygiełzowie
  9. Przyjazd do Krakowa godz. 13:30

Z projektu dofinansowane są warsztaty i materiały edukacyjne.

ZAPISY:

tel.: 603 359 864660 702 662

e-mail: fundacjahita@gmail.com

Zdjęcia: Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec, fot. P. Bujakiewicz