CAS MIECHOWITY – OFERTA

• KURS OBSŁUGI URZADZEŃ ZWIĄZANYCH Z NOWYMI TECHNOLOGIAMI (30 godzin) – KOMPUTER, TELEFON, KOMÓRKOWY TABLET etc. uczestnicy nabędą swobodę stosowania urządzeń mobilnych w życiu codziennym
  • KURS HORTITERAPII (60 godzin) – zajęcia z zielarstwa i ziołolecznictwa dla chcących żyć zdrowiej i dłużej. Terapia ogrodnicza (hortiterapia) jest rodzajem terapii zajęciowej stosującej rośliny i środowisko ogrodu jako narzędzia przekazu terapeutycznego.
  • KURS FLORYSTYCZNY (60 godzin) – uczestnicy poznają pielęgnację kwiatów i roślin doniczkowych oraz ich zastosowanie do samodzielnego układania z elementami stylizacji wnętrz.
  • KURS FASHION SENIOR RETRO SZYK (50 godzin) – zajęcia z doskonalenia i stylizacji wizerunku seniora, pozwalający na międzypokoleniową integrację i edukację. Zawiera elementy wizażu i elementy plastyczne ubioru.
  • KURS KULINARNY (50 godzin) – wymiana doświadczeń, pasja gotowania, pieczenia. Wykonywanie dokumentacji przepisów kulinarnych, pomnażanie oraz dzielenie się wiedzą kulinarną.
  • KURS JĘZYKA NIEMIECKIEGO (50 godzin) – oznacza nie tylko naukę niemieckiego, ale również kontakt z kulturą. Kurs uwzględnia najnowsze założenia z dziedziny
    uczenia się i nauczania, jest różnorodny i nastawiony nakomunikację.
  • ZDROWY I AKTYWNY SENIOR (50 godzin) to Cykliczny program spotkań profilaktycznych dla seniorów zawierający pakiet 4 spotkań o różniej tematyce. Cykl trwa 4 tygodnie i obejmuje po jednym 2 godzinnym wykładzie tygodniowo.
    • TEMAT: Zdrowe odżywianie seniorów.
      Podczas wykładu przedstawione zostaną m.in.: ryzyka związane z niedostatecznym i nadmiernym spożyciem mikro- i makroskładników. Zasady zdrowego stylu życia i aktualna piramida żywienia człowieka, – znaczenie, rodzaje i źródła istotnych składników pokarmowych takich jak białka i węglowodany, – rola nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych w profilaktyce i leczeniu chorób żywieniowo-zależnych, – profilaktyka i leczenie osteoporozy, rola błonnika pokarmowego w zapobieganiu i leczeniu problemów z układem trawiennym, – istotne elementy żywienia osób po 60 roku życia.
    • TEMAT: Profilaktyka i leczenie chorób narządu ruchu po 60 roku życia.
      Podczas wykładu przedstawione zostaną: – charakterystyka zmian i chorób narządu ruchu najczęściej występujących u osób powyżej 60 roku życia, – metody profilaktyki schorzeń układu ruchowego u seniorów, aktualnie dostępne metody leczenia chorób narządu ruchu – znaczenie profilaktyki w chorobach narządu ruchu u osób powyżej 60 roku życia.
    • TEMAT: Aktywny senior.
      Zajęcia łączyć będą wykład teoretyczny z gimnastyką grupową, automasażem. Podczas zajęć przedstawione zostaną sposoby profilaktyki schorzeń kręgosłupa, m.in. pokazane będą niewłaściwe i właściwe sposoby wykonywania czynności codziennych, omówione zostaną wskazane i niewskazane dla seniorów sporty i aktywności, przedstawione zostaną przykładowe ćwiczenia usprawniające i wzmacniające do samodzielnego wykonania w domu.
    • TEMAT: Jak zachować sprawność wieku dojrzałego.
      Wymiana wiedzy i doświadczeń każdy z uczestników programu będzie mógł opowiedzieć swoje doświadczenia ze zdrowiem.
  • AQUA BASEN (60 godzin) – Trening kondycyjny. Oswaja z wodą i uczy jak dynamicznie się w niej poruszać. Wzmacnia i poprawia kondycję bez ryzyka kontuzji.
  • PILATES (40 godzin) – trening kondycyjny o charakterze fizjoterapeutycznym, uczący głębokiego czucia ciała.
  • TANIEC ORIENTALNY (30 godzin) – Przyjemny wysiłek w spokojnych rytmach, poprawiający nastrój i pogodnie nastawiający do życia.
  • GIMNASTYKA OGÓLNOROZWOJOWA (40 godzin) – Trening rozwijający koordynację. Wzmacnia serce i płuca. Poprawia kondycję.
  • NORDIC WALKING (30 godzin) – aktywność fizyczna, która jest formą rehabilitacji, opartą na technice fizjologicznego marszu angażującą mięśnie, które przy standardowym chodzie nie są używane, dzięki zastosowaniu specjalnie zaprojektowanych kijków, które służą do odpychania się od podłoża.

KAWIARENKA SENIORA CZYNNA

PONIEDZIAŁKI – PIĄTKI 10:00 – 14:00