CAS 117 – OFERTA

• KURS OBSŁUGI URZADZEŃ ZWIĄZANYCH Z NOWYMI TECHNOLOGIAMI (30 godzin) – KOMPUTER, TELEFON, KOMÓRKOWY, TABLET etc. uczestnicy nabędą swobodę stosowania urządzeń mobilnych w życiu codziennym
  • KURS HORTITERAPII (30 godzin) – to praktyczny kurs zielarstwa i ziołolecznictwa dla chcących żyć zdrowiej i dłużej oraz prace ogrodnicze. Terapia ogrodnicza (hortiterapia) jest rodzajem terapii zajęciowej stosującej rośliny i środowisko ogrodu jako narzędzia przekazu terapeutycznego.
  • KURS FLORYSTYCZNY (40 godzin) – podczas, którego uczestnicy poznają kwiaty i rośliny stosowane w obrocie rynkowym oraz sposoby samodzielnego układania i pielęgnowania kwiatów ciętych i doniczkowych, decoupage oraz wykonywanie plastycznych elementów do dekoracji wnętrz.
  • MULTIMEDIALNE GRY STOLIKOWE (40 godzin) – innowacyjne gry strategiczne i edukacyjne z wykorzystaniem programów multimedialnych (np. PROGRAMY ROZGRYWEK SZACHOWYCH NA ODLEGŁOŚĆ) – pod opieką instruktora, uczestnicy korzystają z gier multimedialnych. Doskonalą umiejętność obsługi komputera, nawiązują kontakty międzypokoleniowe, oraz mogą prowadzić gry strategiczne na odległość np. z osobami niepełnosprawnymi ruchowo
  • KURS KULINARNY (40 godzin) – wymiana doświadczeń, pasja gotowania, pieczenia. Wykonywanie dokumentacji przepisów kulinarnych, pomnażanie oraz dzielenie się wiedzą kulinarną.
  • KURS JĘZYKOWY (40 godzin) – oznacza nie tylko naukę obcego, ale również kontakt z kulturą. Kurs uwzględnia najnowsze założenia z dziedziny uczenia się i nauczania, jest różnorodny i nastawiony na komunikację. Mówienie, słuchanie i pisanie ćwiczone jest w praktycznych sytuacjach życiowych oraz na autentycznych tekstach. Jest aktualny i międzykulturowy, tematy krajoznawcze stwarzają możliwości zetknięcia się z kulturą danego kraju. Do wyboru przez uczestników CAS będzie jęz. angielski lub francuski w zależności od zapotrzebowania. Kurs językowy prowadzony będzie w dwóch grupach – podstawowej i zaawansowanej- 1 godziny lekcyjne raz w tygodniu w trybie roku szkolnego.
  • KURS FOTOGRAFICZNO-FILMOWY (40 godzin) – obejmuje naukę filmowania , obsługę nowoczesnych kamer cyfrowych, tworzenia filmów okolicznościowych o charakterze reklamowym i dokumentalnym. Uczestnicy w praktycznych zajęciach warsztatowych zrealizują grupowe zadania fotograficzne i filmowe oraz barwne ćwiczenia fotograficzno-filmowe.
  • ZDROWY I AKTYWNY SENIOR (40 godzin) to cykliczny program spotkań profilaktycznych dla seniorów zawierający pakiet 4 spotkań o różniej tematyce Cykl trwa 4 tygodnie i obejmuje po jednym 2 godzinnym wykładzie tygodniowo.
    • Temat I – Zdrowe odżywianie seniorów. Podczas wykładu przedstawione zostaną m.in.: – ryzyka związane z niedostatecznym i nadmiernym spożyciem mikro- i makroskładników.
    • Temat II – Profilaktyka i leczenie chorób narządu ruchu po 60 roku życia. Podczas wykładu przedstawione zostaną: – charakterystyka zmian i chorób narządu ruchu najczęściej występujących u osób powyżej 60 roku życia. Zajęcia łączyć będą wykład teoretyczny z automasażem.
    • Temat III – „Aktywny senior”. Zajęcia łączyć będą wykład teoretyczny z gimnastyką grupową. Podczas zajęć przedstawione zostaną sposoby profilaktyki schorzeń kręgosłupa, m.in.pokazane będą niewłaściwe i właściwe sposoby wykonywania czynności codziennych, omówione zostaną wskazane i niewskazane dla seniorów sporty i aktywności, przedstawione zostaną przykładowe ćwiczenia usprawniające i wzmacniające do samodzielnego wykonania w domu.
    • Temat IV – „Jak zachować sprawność wieku dojrzałego”. Wymiana wiedzy i doświadczeń każdy z uczestników programu będzie mógł opowiedzieć swoje doświadczenia ze zdrowiem i zarekomendować stosowane ćwiczenia.
  • BASEN – AQUA AEROBIK (40 godzin) – Trening kondycyjny. Oswaja z wodą i uczy jak dynamicznie się w niej poruszać. Wzmacnia i poprawia kondycję bez ryzyka kontuzji.
    PILATES/SUNDAO (30 godzin) – trening rozciągający mięśnie o charakterze fizjoterapeutycznym, uczący głębokiego czucia ciała.
    SENIOR NA ROWERZE (40 godzin) – treningi rowerowe, rajdy, wyprawy jak również umiejętność korzystania i obsługiwania roweru miejskiego.
    TANIEC LATINO (30 godzin) – Przyjemny wysiłek w spokojnych rytmach, poprawiający nastrój i pogodnie nastawiający do życia.
    GIMNASTYKA OGÓLNOROZWOJOWA (40 godzin) – Trening rozwijający koordynację ruchów. Wzmacnia serce i płuca. Poprawia kondycję.
    NORDIC WALKING (30 godzin) – aktywność fizyczna, która jest formą rehabilitacji, opartą na technice fizjologicznego marszu angażującą mięśnie, które przy standardowym chodzie nie są używane, dzięki zastosowaniu specjalnie zaprojektowanych kijków, które służą do odpychania się od podłoża.

KAWIARENKA SENIORA CZYNNA

PONIEDZIAŁKI – PIĄTKI 10:00 – 14:00